Skip to main content

Нова терапия за атопичен дерматит вече и в България

14 юли 2023 г.

В България започва да се реимбурсира медикамент за атопичен дерматит на АбВи. Терапията е под формата на таблетки и се прилага при възрастни и юноши на и над 12 години, които страдат от умерена и тежка форма на атопичен дерматит и са кандидати за системна терапия. Медикаментът е одобрен за умерен до тежък атопичен дерматит през 2021 г. от Европейската агенция по лекарства на база на резултатите от едно от най-големите регистрационни проучвания Фаза 3 в сферата на дерматологията с повече от 2500 пациенти.

Разработен от екип от учени на АбВи, продуктът представлява JAK инхибитор (Янус киназен инхибитор), който е одобрен в 7 терапевтични индикации в областта на дерматологията, ревматологията и гастроентерологията. JAK-инхибиторите са малки молекули със специфичен прицелен механизъм на действие и водят до значително облекчаване на най-тежките симптоми при атопичен дерматит. Те се приемат под формата на таблетки, веднъж дневно и намаляват активността на ензим, наречен „Янус киназа“, в организма. По този начин помагат за намаляване на възпалението. Приемът на лекарство подобрява значимо състоянието на кожата и намалява обрива и сърбежа. Лекарството може да допринесе за намаляване на болката, тревожността и депресията, които могат да се появят при хора с атопичен дерматит. Може също така да облекчи нарушенията на съня и да подобри като цяло качеството на живот.

Атопичният дерматит е хронично възпалително заболяване, което се проявява под формата на обрив, придружен със силен, постоянен сърбеж, сухота, напукване, зачервяване и загрубяване на кожата. Симптомите при умерена и тежка форма на заболяването са сериозни и продължителни. От сърбеж се оплакват 85% от пациентите, а при 77% е налице силна кожна болка или дискомфорт.  Част от пациентите развиват съпътстващи заболявания на дихателната, сърдечно-съдовата, костно-ставната система и др.  Атопичният дерматит е едно от най-често срещаните дерматологични заболявания, като около 20 % от пациентите са с умерена и тежка форма. 

„Щастливи сме, че вече и българските пациентите с умерен до тежък атопичен дерматит ще могат да се лекуват със съвременни терапии и се надяваме да им помогнем да подобрят качеството си на живот. АбВи предостави безплатно медикамента на десетки пациенти в тежко състояние още преди реимбурсацията, тъй  като при тях изчакването беше рисково. Сега ще продължим подкрепата си с нашата пациентска програма, която помага на хората да преминат административния процес по получаване на медикамента“ – разясни Теодора Стоименова, продуктов мениджър „Имунология – атопичен дерматит“.