Skip to main content

За пета поредна година АбВи и Капитал организират конкурс за иновации и добри практики в здравния сектор

11 октомври 2022 г.

За пета поредна година АбВи България и Капитал организират конкурс за иновации и добри практики в здравния сектор . До 20 октомври 2022 г. ще продължи кандидатстването, а най-добрите инициативи ще бъдат отличени по време на Деветата годишна конференция „Иновации и добри практики в здравния сектор“, която ще се проведе на 8 ноември 2022 г. На страницата на събитието всички желаещи могат да намерят информация за критериите и формата за кандидатстване за конкурса. По традиция проектите ще бъдат оценявани от жури от доказани експерти в сферата на здравеопазването.

Най-високо ще бъдат оценявани инициативите, описващи иновация или добра практика, която се реализира за първи път у нас. Кандидатурите трябва да показват ясно какви са ползите за пациентите и как дадената практика е подобрила или спасила техния живот. Най-добрият проект ще бъде награден с 5000 лв., а вторият и третият - съответно с 3000 лв. и 2000 лв. И тази година ще бъдат връчени и специални награди за инициатива на пациентска организация и за дигитална иновация в здравеопазването.

Управителят на АбВи за България, Павел Колев разказа за идеята за конкурса: Смятам, че в българското здравеопазване има много примери за добри практики на световно ниво. Често обаче те остават скрити за обществото. Преди пет години подехме тази инициатива, за да покажем и отличим положителните примери. Надяваме се по този начин да вдъхновим лекарите, професионалистите по здравни грижи, пациентските организации, институциите и медиите да продължават да работят за качествено здравеопазване в името на пациента.“

Двукратният победител д-р Асен Келчев и носителят на първата награда през миналата година проф. Добромир Димитров  насърчиха колегите си да се включат в конкурса тази година, за да покажат на широката общественост, че медицинската иновация в България по нищо не отстъпва на световните достижения. „Благодарение на съвременните достижения на медицинската индустрия ние, предоставяме на нашите пациенти иновативни, минимално инвазивни интервенции и лекарствени терапии осигуряващи намалена хирургична травма или подобрен терапевтичен резултат. Всичко това е невъзможно без перфектно работещ екип от медицински специалисти (лекари, медицински сестри, лекарски асистенти и рехабилитатори), гледащи в бъдещето. Благодаря на в. Капитал за възможността част от тези иновации да достигнат до широката общественост.“, каза д-р Асен Келчев, началник отделение по Кардиохирургия, Аджибадем Сити Клиник Сърдечно-съдов център.

Проф. д-р Добромир Димитров, дм, ректор на МУ- Плевен и Началник клиника по онкологична хирургия към УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ отбеляза: „Ранната диагноза в онкологията ни дава огромен арсенал от лечебни възможности, с които шансът за излекуване е най-голям. Иновациите и високите технологии в медицината ни дадоха възможност да подобрим диагностично-лечебният процес в полза на нашите пациенти. Тези съвременни решения трябва да ни доближават до пациентите, а не обратното. Необходимо е по-често да си го напомняме.

Повече информация за конкурса: https://www.capital.bg/event/244-inovatsii-i-dobri-praktiki-v-zdravniya-sektor/