Skip to main content

Обявиха победителите в конкурса за здравни иновации на АбВи и в. Капитал

8 ноември 2022 г.

По време на Деветата конференция „Иновации и добри практики в здравния сектор“ бяха връчени наградите в едноименния конкурс на в. Капитал и АбВи. Конкурсът се организира за пета поредна година и има за цел да отличи най-добрите проекти, показващи иновация и устойчиви практики в здравния сектор.

На първо място журито от водещи здравни експерти класира доц. Петко Карагьозов - началник на Клиниката по гастроентерология в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда за иновативен метод, удължаващ преживяемостта на пациенти с рак на жлъчните пътища и панкреаса. Над 80% от пациентите с първичен рак на жлъчните пътища в световен мащаб не могат да бъдат оперирани заради неблагоприятната локализация на тумора и диагностицирането му в напреднал стадий поради късната клинична изява. С метода на доц. Петко Карагьозов и екипа му може да се постигне пълна деструкция (разрушаване) на тумора и излекуване.

С втора награда бе отличена проф. Анна Кънева и екип на Националната кардиологична болница за поставяне на стент в аортата на недоносено бебе на 32 дни. Детето е родено със сърдечна малформация, изискваща хирургична намеса, но поради ниското тегло от едва 1100 грама, екипът преценява, че методите на неинвазивната кардиология са по-подходящи. Животозастрашаващото състояние е овладяно, а по-нататък, когато стане възможно, ще бъде предприето хирургично лечение и стентът ще бъде отстранен.

Управителят на АбВи за България Павел Колев връчи третата награда на МДЦ Медикус Алфа, гр. Пловдив, които въвеждат за първи път в България възможността за провеждане на ядрено-магнитен резонанс (ЯМР) на пациенти с пейсмейкъри. Преди това у нас пациенти с пейсмейкър не можеха да се изследват с магнитно-резонансна томография, тъй като при стандартните ЯМР апарати имплантираният кардиостимулатор спира да функционира и поставя в риск живота на пациента. Павел Колев поздрави всички участници в инициативата и разказа за идеята за конкурса: Живеем във време, в което иновацията в медицината се развива с огромна скорост. Живеем по-дълго от всякога, но за да живеем добре и пълноценно трябва да бъдем здрави. Затова и очакванията към медицината и фармацията са огромни. В България, въпреки всички трудности, сме свидетели на невероятни постижения в сферата на генетиката, телемедицината и биофармацията. Радвам се, че заедно с в. Капитал популяризираме научните достижения в здравния сектор чрез традиционния конкурс за иновации и добри практики в здравеопазването.

Наградата за пациентски проект отиде при „Ида” – фондация за палиативни грижи за деца. Фондацията бе отличена за тяхната инициатива „Смели деца с лъвски сърца“, имаща за цел да въведе най-добрите световни практики в сферата на палиативните грижи, които да включват специализирана медицинска, социална, психологическа и духовна подкрепа за терминално болните деца и техните близки. Фондация „Сърце до сърце за България“ получиха приза за дигитален проект. Те бяха наградени за образователната програма БЪРЗИ ГЕРОИ 112, целяща да повиши осведомеността за симптомите на инсулт и правилната реакция в случай на спешност. Програмата е насочена към деца и техните семейства, в която всички се учат как да разпознават симптомите на инсулт и да действат в случай на спешност.